1 / 1

CIASTECZKA Z OKIENKIEM Z MUSEM Z RABARBARU I SERKA KREMOWEGO ŚMIETANKOWEGO

Składniki

GŁÓWNE
  1. 400 g mąki krupczatki
  2. 200 g zimnego masła
  3. 2 żółtka
  4. 35 g kwaśnej śmietany
  5. 150 g cukru pudru
  6. 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  7. szczypta soli
 
DODATKOWE
  1. 200 G DŻEMU TRUSKAWKOWEGO
  2. 50 G SERA KREMOWEGO HOCHLAND W BLOCZKU ZE ŚMIETANKĄ
 

Przygotowanie

Mąkę, masło, żółtka, kwaśną śmietanę, cukier i ekstrakt z wanilii wkładamy do malaksera i miksujemy do połączenia składników. Blat podsypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość 4 mm i za pomocą okrągłej foremki o średnicy 7 cm wykrawamy ciastka. Układamy 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. W połowie ciasteczek mniejszą foremką o średnicy 2 cm wykrawamy w środku okienka. Pieczemy 15-18 minut w temperaturze 180*C na środkowej szynie piekarnika po jednej blaszce. Studzimy na kratce.

W międzyczasie blindujemy serek kremowy śmietankowy z dżemem truskawkowym. Na każdym ciasteczku bez dziurki i układamy po łyżeczce kremu, i przykrywamy drugim ciasteczkiem z dziurką. Podajemy posypane cukrem pudrem.

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz