ROZGRZEWAJĄCY KREM Z SOCZEWICY

Składniki

GŁÓWNE
  1. 200 G CZERWONEJ SOCZEWICY
  2. 2 ŁYŻKI MASŁA (NAJLEPIEJ KLAROWANEGO)
  3. 2 ZĄBKI CZOSNKU (LUB WIĘCEJ, WEDLE UZNANIA)
  4. 1/2 ŁYŻECZKI KUMINU, MIELONEGO
  5. SÓL I PIEPRZ DO SMAKU
  6. 750 ML BULIONU WARZYWNEGO (LUB WIĘCEJ)
  7. 1 BLOCZEK SERA KREMOWEGO ŚMIETANKOWEGO HOCHLAND
  8. CZARNUSZKA
  9. ½ ŁYŻECZKI KURKUMY

Przygotowanie

Soczewicę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Odstawić do odsączenia. W dużym rondlu rozgrzać masło podsmażyć na nim posiekany czosnek i przyprawy, dodać soczewicę, chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i gotować ok. 20 minut pod koniec dodając pokrojony w kostkę ser. Zupę zmiksować i podawać posypaną czarnuszką, ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz