DOMOWE GOFRY BURACZANE
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
DLA GOFRÓW:
- 2 JAJKA
- 400 ML MLEKA
- 80 G OLEJU RZEPAKOWEGO
- 2 UGOTOWANE BURAKI WRAZ Z SOKIEM
- 300 G MĄKI TORTOWEJ (PRZESIANEJ)
- 1 ŁYŻKA MIODU
- 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- SZCZYPTA SOLI
POSYPKA
- 1 OPAKOWANIE KREMOWEGO SERKA ŚMIETANKOWEGO HOCHLAND
- 200 G MIESZANYCH OWOCÓW JAGODOWYCH/LEŚNYCH
- 50 G WIÓREK KOKOSOWYCH LUB PYŁEK PSZCZELI
Przygotowanie
Nagrzej gofrownicę. W dużej misce zmiksuj jajka, cukier i cukier wanilinowy. W drugiej misce zmiksuj mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do masy ubite jajka i wymieszaj za pomocą szpatułki. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.
Za pomocą blendera zmiksuj buraka z sokiem i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do wysokiego naczynia z dzióbkiem i nalewaj porcje ciasta do gofrownicy. Piecz gofry około 3-3,5 minuty. Gotowe układaj na talerzu.
Wiórki kokosowe upraż na złoty kolor na rozgrzanej suchej patelni. Gofry podawaj posmarowane serkiem Hochland, udekorowane owocami i wiórkami kokosowymi lub pyłkiem pszczelim.