DOMOWE GOFRY BURACZANE

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

DLA GOFRÓW:
  1. 2 JAJKA
  2. 400 ML MLEKA
  3. 80 G OLEJU RZEPAKOWEGO
  4. 2 UGOTOWANE BURAKI WRAZ Z SOKIEM
  5. 300 G MĄKI TORTOWEJ (PRZESIANEJ)
  6. 1 ŁYŻKA MIODU
  7. 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  8. SZCZYPTA SOLI
POSYPKA
  1. 1 OPAKOWANIE KREMOWEGO SERKA ŚMIETANKOWEGO HOCHLAND
  2. 200 G MIESZANYCH OWOCÓW JAGODOWYCH/LEŚNYCH
  3. 50 G WIÓREK KOKOSOWYCH LUB PYŁEK PSZCZELI

Przygotowanie

Nagrzej gofrownicę. W dużej misce zmiksuj jajka, cukier i cukier wanilinowy. W drugiej misce zmiksuj mleko, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do masy ubite jajka i wymieszaj za pomocą szpatułki. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.

Za pomocą blendera zmiksuj buraka z sokiem i dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do wysokiego naczynia z dzióbkiem i nalewaj porcje ciasta do gofrownicy. Piecz gofry około 3-3,5 minuty. Gotowe układaj na talerzu.

Wiórki kokosowe upraż na złoty kolor na rozgrzanej suchej patelni. Gofry podawaj posmarowane serkiem Hochland, udekorowane owocami i wiórkami kokosowymi lub pyłkiem pszczelim.

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz