1 / 1

GRZANKI PEŁNOZIARNISTE Z SAŁATKĄ Z SZYNKI, SERA ŻÓŁTEGO EDAMSKIEGO I OGÓRKA MARYNOWANEGO W STYLU AZJATYCKIM

Składniki

GŁÓWNE
  1. 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego
  2. 4 plasterki szynki gotowanej lub konserwowej
  3. 2 plasterki sera żółtego Edamskiego Hochland
  4. 1 mały ogórek zielony

MARYNATA DO OGÓRKA
  1. 2 łyżki sosu sojowego    
  2. 1 łyżka octu ryżowego
  3. 1 łyżka prażonego sezamu
  4. Sól
  5. Pieprz  

Przygotowanie

Grzanki opiec za pomocą tostera lub podsmażyć na patelni, następnie obciąć skórki. Ser i szynkę pociąć w cienkie plasterki. Składniki do marynaty ogórka wymieszać ze sobą. Ogórka pociąć w szerokie wstążki (za pomocą obieraczki do warzyw), przełożyć do miski i zalać marynatą. Do miski dołożyć szynkę i ser żółty Edamski Hochland, całość wymieszać i ułożyć na grzankach. Grzanki udekorować świeżymi ziołami.  

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz