1 / 1

KARTACZE NADZIEWANE SEREM

Składniki

GŁÓWNE
  1. 2 kg ziemniaków surowych
  2. 1 kg ziemniaków ugotowanych
  3. 1 jajko 
  4. 1 łyżeczka soli
  5. 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  6. 1 łyżka mąki pszennej
  7. Opakowanie sera żółtego Hochland Sielski  śmietankowy 
  8. 200 g boczku wędzonego
  9. 1 cebula
  10. 1 łyżka masła   

Przygotowanie

Ziemniaki ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wykładamy na drobnym sitku nad miską i odciskamy dokładnie. Płyn zachowujemy i odstawiamy. Do masy z surowych ziemniaków i mąki dodajemy przestudzone, przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki. Dodajemy naturalną skrobię, która zebrała się na dnie płynu po odciśnięci ziemniaków, mąkę, jajko i sól. Mieszamy. Lepimy kartacze – nabieramy na rękę masę, rozpłaszczamy i układamy zwiniętym w rulon kawałek sera żółtego. Sklejamy, formujemy podłużnego kartacza i odkładamy na deskę. W międzyczasie, do dużego garnka nalewamy wodę, zagotowujemy. Solimy. Kiedy zacznie bulgotać wkładamy do środka wcześniej przygotowane kartacze. Gotujemy do momentu, kiedy klusk i wypłyną na wierzch. Ugotowane kartacze podajemy z podsmażonym na maśle boczkiem z cebulką i opcjonalnie kwaśną śmietaną.

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz