1 / 1

KLOPSIKI SEROWE PODANE NA SAŁATCE Z GRILLOWANYCH SZPARAGÓW I WSTĄŻEK Z CUKINII

Składniki

GŁÓWNE
  1. 400 g mięsa mielonego wołowego
  2. 1 ząbek czosnku
  3. 1 opakowanie sera kremowego Hochland w bloczku z ziołami
  4. 1/3 łyżeczki soli
  5. Szczypta pieprzu
  6. 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  7. 1 łyżka oleju

 

NA SAŁATKĘ
  1. 200 g szparagów zielonych
  2. 1 cukinia
  3. 50 g miksu młodych liści sałat
  4. 1 łyżka masła
  5. Sól, pieprz

 

Przygotowanie

Mięso mielone mieszamy z serkiem kremowym, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wyrabiamy, żeby ser dokładnie się połączył z mięsem. Zwilżamy dłonie i formujemy pulpeciki o średnicy około 3 cm. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy, dodajemy łyżkę oleju i sma żymy pulpeciki po kilka minut z każdej strony.

Szparagi myjemy, osuszamy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Na patelni na maśle grillujemy kilka minut szparagi, tak żeby pozostały nadal chrupiące. Delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię myjemy i kroimy w za pomocą obieraczki wzdłuż w cienkie plasterki. Cukinię, sałaty i grillowane szparagi układamy w misce, a na wierzch dodajemy serowe pulpeciki.

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz