1 / 1

MAC&CHEES Z SEREM ŻÓŁTYM GOUDA HOCHLAND, SZYNKĄ I POMIDORAMI

Składniki

GŁÓWNE
  1. 6 plastrów sera żółtego Gouda Hochland
  2. 200 g makaronu kolanka
  3. 160 g szynki konserwowej gotowanej
  4. 6 filecików pomidorówsuszonych
  5. 10 pomidorków koktajlowych
  6. 1 ząbek czosnku
  7. Świeże zioła do dekoracji

SOS BESZAMELOWY
  1. 1 łyżka masła
  2. 1 łyżka mąki
  3. 1 szklanka mleka
  4. Sól
  5. Pieprz 
  6. Gałka muszkatołowa
  7. Gałka muszkatołowa        

Przygotowanie

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami producenta. 

Masło roztopić w szerokim rondlu i dodać mąkę. Smażyć przez ok. 2-3 minuty, cały czas dokładnie mieszając (tak, żeby nie powstały grudki). Następnie, ciągle mieszając, dodać mleko (w temperaturze pokojowej). Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dołożyć pocięte w paski suszone pomidory i szynkę. Wymieszać. Następnie dołożyć pocięty w kostkę ser i pocięte w plasterki pomidory oraz czosnek. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 1 minutę. Następnie dołożyć makaron i gotować przez ok. 2 minuty, dokładnie mieszając. Gotowe danie wyłożyć na talerz i udekorować świeżymi ziołami.       

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz