1 / 1

PASTEL DE BACALHAU NADZIEWANE SEREM

Składniki

GŁÓWNE
  1. OPAKOWANIE SERA ŻÓŁTEGO MAASDAMER HOCHLAND
  2. 300g świeżego dorsza
  3. 400 g ugotowanych ziemniaków
  4. 1 mała cebula
  5. 1 ząbek czosnku
  6. 1 małe jajko
  7. 2 łyżki mąki
  8. 1 litr oleju do smażenia
  9. Sól i pieprz do smaku
  10. Garść natki pietruszki

Przygotowanie

Dorsza gotujemy 7-8 minut, studzimy. Ziemniaki i ugotowanego dorsza przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce. Pietruszkę siekamy drobno. Dodajemy mąkę i całość dokładnie mieszamy. Olej rozgrzewamy. Ser zwijamy w ciasne rulony i dzielimy na 3 części. Na łyżkę nabieramy ciasto, wbijamy ser i formujemy z pomocą drugiej łyżki podłużne kotleciki. Smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia (około 4-5 minut). Podajemy z dowolnym sosem, posypane natką pietruszki.

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz