1 / 1

PASZTET Z CUKINII I ZIÓŁ Z POLEWĄ Z SERKA KREMOWEGO EMMENTALER

Składniki

GŁÓWNE
  1. 3 cukinie
  2. 2 szalotki
  3. 1 marchew
  4. 1 spory ziemniak
  5. 4 jajka
  6. pół  szklanki kaszy manny
  7. 2 łyżki startych, prażonych migdałów
  8. Szklanka  posiekanych ziół: natka pietruszki, koperek, szczypiorek
  9. 4 ząbki czosnku
  10. 80 ml oleju roślinnego
  11. 1/2 łyżeczki soli
  12. 1/3 łyżeczki pieprzu
  13. 1  łyżka masła
 
NA POLEWĘ
  1. 50 G SERA KREMOWEGO HOCHLAND W BLOCZKU EMMENTALER
  2. 50 g masła
  3. Kiełki do podania     

Przygotowanie

Cukinię i ziemniaka ścieramy na tarce z grubymi oczkami, wkładamy do dużego sita i odstawiamy na pół godziny do odsączenia. Następnie jeszcze odciskamy z płynu. Szalotki kroimy w drobną kostkę, marchew obieramy i ścieramy na tarce. Cukinię z ziemniakiem, szalotkę, marchew, posiekane zioła, 4 jaja, starte migdały, kaszę manną, posiekane zioła, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz mieszamy w misce do połączenia składników. Foremkę na babkę z kominem smarujemy dokładnie masłem i posypujemy kaszą manną. Wylewamy ciasto na pasztet, wyrównujemy łyżką i pieczemy 60 minut w 200*C. Na najniższym poziomie piekarnika. Wyciągamy z piekarnika, studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce przez min. 5 godzin, najlepiej całą noc. Na formę układamy talerzyk i zwinnym ruchem obracamy formę. Masło rozpuszczamy, dodajemy serek kremowy emmentaler i mieszamy aż masa nabierze gładkiej, aksamitnej konsystencji. Polewamy babkę i ozdabiamy kiełkami.

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz