1 / 1

PIECZONE PALUSZKI Z SEREM ŻÓŁTYM EDAMSKIM, KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI ORAZ PRAŻONYMI ORZECHAMI I PISTACJAMI

Składniki

SOS BESZAMELOWY
  1. 1 opakowanie sera żółtego Edamskiego Hochland
  2. 400 g ciasta francuskiego (gotowe)
  3. 2 jajka
  4. 40 g migdałów
  5. 40 g orzechów włoskich
  6. 40 g pistacji
  7. 400 g czerwonej cebuli
  8. 40 g masła
  9. 100 ml czerwonego wina
  10. 60 g miodu
  11. 1 sztuka małego chilli
  12. 2 gałązki rozmarynu
  13. Sól
  14. Pieprz

Przygotowanie

Czerwoną cebulę pociąć w piórka, dodać sól i smażyć na maśle przez ok. 5 minut. Następnie dodać pociętą papryczkę chilli, rozmaryn, miód, podlać winem i dusić na małym ogniu przez ok. 20 minut.  

Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, pociąć na kwadraty 10x10 cm. Na kwadratach ułożyć ser oraz połowę uprażonych (a wcześniej posiekanych) migdałów, orzechów i pistacji. Uformować roladki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pozostałą częścią orzechów i pistacji. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez około 12-15 minut (do uzyskania złotego koloru).  

Paluszki podać z konfiturą z czerwonej cebuli.      

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz