PITA
Z SERKIEM TOPIONYM

SKŁADNIKI NA
8 SZTUK / 8 PORCJI

DLA CHLEBKÓW:
  1. 300 G MĄKI PSZENNEJ
  2. 5 G SUSZONYCH DROŻDŻY
  3. 80 G GĘSTEGO JOGURTU NATURALNEGO
  4. 1 ŁYŻKA OLIWY
  5. 125 ML WODY
  6. 4 G CUKRU
  7. 5 G SOLI
  8. 1 OGÓREK
  9. GARŚĆ POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH
PONADTO:
  1. SEREK TOPIONY MIX HOCHLAND

Przygotowanie

Przygotuj chlebki: W misce wymieszaj mąkę, drożdże instant, sól, cukier, jogurt, oliwę i wodę. Wyrób rękoma na gładkie ciasto. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto podziel na osiem równych części. Każdy kawałek uformuj w kulkę, a następnie spłaszcz. Placki ułóż obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryj ściereczką na 10 minut.

Chlebki wypiekaj w piekarniku nagrzanym do 200 C i piecz 10 minut na złoty kolor. Gotowe chlebki wystudź i podawaj posmarowane serkiem Hochland z papryką. Udekoruj plasterkami ogórka lub pomidorków koktajlowych.

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz