1 / 1

PODPŁOMYK Z DYNIĄ, BURAKIEM I SEREM KLASYCZNYM

Składniki

GŁÓWNE
  1. 250 g mąki orkiszowej
  2. 1/3 łyżeczki soli
  3. 100 ml ciepłej wody
  4. 1 łyżka oleju
  5. 200 g dyni
  6. 200 g buraków
  7. OPAKOWANIE SERA ŻÓŁTEGO MAASDAMER W PLASTRACH HOCHLAND
  8. Sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  9. 60 g sałaty

Przygotowanie

Buraki owijamy w folię aluminiową, dynię kroimy w kawałki i układamy na blaszce i pieczemy razem 40 minut w 120 *C. Studzimy. Dynię miksujemy na mus i doprawiamy solą i pieprzem i ząbkiem czosnku, buraki obieramy i kroimy w plasterki.

Mąkę, sól, ciepłą wodę i olej mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 6 kulek. Blat podsypujemy mąką. Każdy rozwałkowujemy na okrągły placek. Patelnię rozgrzewamy i pieczemy podpłomyki po kilka minut z każdej strony na suchej patelni. Do czasu podania zostawiamy przykryte bawełnianym lub lnianym ręcznikiem.

Każdy podpłomyk smarujemy musem z dyni, na wierzch układamy plastry pieczonego buraka, sałatę i ser żółty. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz