1 / 1

ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z MIĘSEM WOŁOWYM I SEREM POSYPANE GRANATEM

Składniki

GŁÓWNE
  1. 2 spore bakłażany
  2. 4 łyżki oliwy
  3. Opakowanie sera żółtego Hochland tylżyckiego
  4. 1 łyżka oleju
  5. 1 cebula
  6. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  7. 2 ząbki czosnku
  8. 300 g mięsa mielonego wołowego
  9. 1 łyżeczka kuminu
  10. 1 łyżeczka papryki słodkiej
  11. Szczypta chili
  12. Sól, pieprz
  13.  150 g pestek granatu

OPCJONALNIE:
  1. Świeży szpinak do podania
  2. Koperek do posypania
 
 
 

Przygotowanie

Na patelni podsmażamy cebulkę na oleju, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, a po chwili mięso i przyprawy. Dusimy 10 minut, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. W międzyczasie bakłażany kroimy na 2-4 milimetrowe plastry wzdłuż. Układamy na blaszce, polewamy oliwą i delikatnie solimy i pieczemy w piekarniku z funkcją grilla w 180*C 15 minut. Na każdy plaster upieczonego bakłażana układamy 1/2 plastra sera, na to po 1-2 łyżki mięsnego farszu i zwijamy  w roladkę. Postępujemy tak do wykończenia składników. Posypujemy całość pestkami granatu.    

 

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz