1 / 1

RÓŻOWE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU

Składniki

NA NALEŚNIKI
  1. 1 szklanka białej mąki gryczanej
  2. 1/2 szklanki mleka
  3. 1/2 szklanki wody lekko gazowanej
  4. 1/2 szklanki soku z buraka
  5. 2 łyżki roztopionego masła
  6. szczypta soli
 
DODATKOWE
  1. 1 OPAKOWANIE SERA ŻÓŁTEGO W PLASTRACH TYLŻYCKIEGO HOCHLAND
  2. 4 jajka
  3. 1 łyżka oleju
  4. 4 plastry dobrej jakości wędliny
  5. Garść szczypiorku

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną i sól, wlewamy mleko, wodę oraz sok z buraka i 2 łyżki stopionego masła. Miksujemy całość, aż powstanie gładka masa bez grudek. Odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy patelnię, lekko smarujemy masłem, wyle wamy po chochli ciasta, rozlewamy na boki i smażymy naleśniki z obu stron. Co 3 naleśnik patelnię lekko smarujemy masłem.

Na nieprzywierającej patelni przygotowujemy jajka sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem. Na naleśniku układamy po plasterku sera i szynki, układamy jajko, zakładamy każdy z 4 boków i posypujemy szczypiorkiem. 

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz