1 / 1

SCHAB FASZEROWANY SEREM I SUSZONĄ ŚLIWKĄ

Składniki

GŁÓWNE
  1. 1 OPAKOWANIE SERA ŻÓŁTEGO W PLASTRACH TYLŻYCKIEGO HOCHLAND
  2. 1 kg schabu  
  3. 200 g suszonych śliwek
  4. 2 łyżki oleju rzepakowego
  5. ½ łyżeczki soli 
  6. ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  7. ½ łyżeczki suszonego cząbru
  8. ½ łyżeczki suszonej natki pietruszki
  9. ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  10. 3 czerwone cebule

Przygotowanie

Schab wykładamy na desce i wzdłuż przez środek za pomocą np. Noża do filetowania robimy kieszonkę o średnicy ok. 2-3 cm. Kieszonkę od środka doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Wszystkie przyprawy wymieszamy w miseczce razem z olejem. Do środka układamy śliwki i zwinięte w rulony plastry sera żółtego. Całość smarujemy przygotowaną marynatą. Cebulę kroimy w ćwiartki. Schab obsmażamy z każdej strony przez około 5-10 minut. Podsmażony schab wkładamy do rękawa do pieczenia razem z cebulą, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 70 minut w 180*C. Podajemy na przykład z pieczonymi ziemniaczkami. 

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz