WYTRAWNE BLINY Z PASTĄ RYBNĄ

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

DLA BLINÓW:
  1. ½ SZKL. MĄKI PSZENNEJ
  2. ½ SZKL. MĄKI GRYCZANEJ
  3. ½ ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA 1 JAJKO
  4. ½ SZKL. MLEKA
  5. 1 ŁYŻKA ROZTOPIONEGO MASŁA
  6. SZCZYPTA SOLI
  7. MASŁO KLAROWANE LUB OLEJ DO SMAŻENIA
DLA PASTY:
  1. 75 G SERKA KREMOWEGO Z ZIOŁAMI HOCHLAND
  2. 100 G PIECZONEJ RYBY (SANDACZ, PSTRĄG)
  3. 1 ŁYŻKA POSIEKANEGO KOPERKU
  4. ½ POSIEKANEGO OGÓRKA KISZONEGO
  5. SZCZYPTA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
  6. SKÓRKA OTARTA Z ½ CYTRYNY
  7. SÓL, PIEPRZ DO SMAKU

Przygotowanie

Przygotuj bliny: W misce wymieszaj obie mąki, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce ubij jajko z mlekiem, a następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Połącz zawartość obu misek tak, aby powstało gładkie ciasto.

Rozgrzej na patelni odrobinę klarowanego masła lub oleju. Nakładaj porcje ciasta (¼ szkl. na jedną porcję) i smaż z obu stron na złoty kolor.

Przygotuj pastę: W blenderze umieść serek topiony i pieczoną rybę. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż pastę do miski. Dodaj do niej posiekanego ogórka kiszonego i wymieszaj. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Nałóż na bliny równe porcje pasty, udekoruj posiekanym koperkiem i startą skórką z cytryny.

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz