1 / 1

ZAGUBY PODLASKIE FASZEROWANE SEREM I CEBULKĄ Z BOCZKIEM

Składniki

SKŁADNIKI NA FARSZ
  1. 100 g boczku wędzonego
  2. 1 cebula
  3. 1 kg ziemniaków
  4. sól
  5. pieprz ziołowy
  6. Opakowanie sera żółtego Hochland Sielski klasyczny
 
SKŁADNIKI NA CIASTO
  1. 500 g mąki pszennej
  2. Szczypta soli
  3. 250 ml wody
  4. 3 łyżki oleju

Przygotowanie

Boczek kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni. Do boczku dodajemy pokrojoną drobno cebulę i razem dusimy, aż cebula się  zeszkli. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Układamy na sicie o drobnych oczkach i odciskamy dokładnie. Dodajemy ziemniaki, smażymy, cały czas mieszając aż masa zgęstnieje, doprawiamy. Farsz studzimy. W między czasie zagniatamy gładkie ciasto pierogowe z podanych proporcji. Odstawiamy pod przykryciem na 15 minut. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy każdą połowę na kwadrat, na którym rozsmarowujemy połowę farszu, a następnie zwijamy w roladę i kroimy lekko po przekątnej na kilkocentymetrowe plastry. Wrzucamy partiami do gotującej się, osolonej wody z dodatkiem odrobiny oleju. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia.  Zaguby wyławiamy z wody i odsta  wiamy do wystudzenia. Na patelni rozgrzewamy olej i partiami  podsmażamy zaguby z obydwu stron na złoty kolor. Na każdym układamy ser żółty. Zaguby możemy również zapiec z serem w piekarniku w 170*C przez 10 minut. Podajemy ze śmietaną, posypane świeżym szczypiorkiem.  

 

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz