1 / 1

ZAPIEKANA KANAPKA Z PIECZARKAMI, WĘDZONYM KURCZAKIEM I SEREM ŻÓŁTYM TYLŻYCKIM

Składniki

GŁÓWNE
  1. 4 plasterki sera żółtego Tylżyckiego Hochland
  2. ½ bagietki korzennej lub pszennej
  3. 300 g pieczarek
  4. 1 cebula
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1 pęczek zielonej pietruszki
  7. 100 g kurczaka wędzonego
  8. 3 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśniej śmietany
  9. Sól
  10. Pieprz biały
  11. Olej
  12. Zioła do dekoracji      

Przygotowanie

Cebule pociąć w kostkę i smażyć na oleju z dodatkiem soli przez ok. 3 minuty. Następnie dodać pokrojone w cząstki pieczarki i smażyć aż się zarumienią. Doprawić solą, pieprzem i posiekaną zieloną pietruszką.

Kilka cząstek pieczarek odłożyć do dekorac ji kanapek. Pozostałe zmiksować z jogurtem/śmietaną i dwoma pociętymi w kostkę plasterkami sera żółtego Tylżyckiego Hochland.

Bagietkę po kroić na 4 kawałki i posmarować masą pieczarkową.  Ułożyć na niej paski sera żółtego Tylżyckiego Hochland, wędzonego kurczaka i pieczarki. Zapiekać w nagrzanym do ok. 190-200 st. piekarniku przez ok. 5 minut. Po wyjęciu z piekarnika kanapki udekorować ziołami.

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz