1 / 1

ZUPA KREM Z GROSZKU I CUKINII Z SERKIEM KREMOWYM

Składniki

GŁÓWNE
  1. 2 łyżki masła
  2. 1 cebula
  3. 1 cukinia
  4. 1 duży ziemniak
  5. 250 g groszku zielonego
  6. Garść świeżego tymianku
  7. 1/2 łyżeczki soli
  8. 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  9. OPAKOWANIE SERA KREMOWEGO HOCHLAND W BLOCZKU Z SZYNKĄ
  10. 4 kromki chleba żytniego
  11. 50 orzechów włoskich
  12. 100 g boczku wędzonego
  13. Tymianek do podania

Przygotowanie

Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy tymianek i pokrojoną w półplasterki cukinię oraz groszek. Rumienimy, a następnie zalewamy wodą do poziomu warzyw. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy serek kremowy z szynką i miksujemy na gładki krem. Na patelni podsmażamy na chrupiąco boczek pokrojony w kostkę. Zdejmujemy boczek, zostawiając wytopiony tłuszcz. Kromki żytniego chleba kroimy w kostkę i rumienimy na tłuszczu z boczku. Krem z cukinii i groszku podajemy z chrupiącymi żytnimi grzankami, boczkiem i posypujemy świeżym tymiankiem i posiekanymi orzechami włoskimi.

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz