1 / 1

ZUPA MEKSYKAŃSKA CHILLI CON CARNE Z MIĘSEM MIELONYM Z ZAPIEKANYM SEREM

Składniki

GŁÓWNE
  1. OPAKOWANIE SERA ŻÓŁTEGO GOUDA WĘDZONA HOCHLAND
  2. 1 cebula czerwona
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 250 g mięsa mielonego wołowego
  5. 2 łyżki oliwy
  6. 1 papryka czerwona
  7. 400 g passaty pomidorowej
  8. 1 łyżka przecieru pomidorowego
  9. 1 l bulionu
  10. 1 łyżeczka papryki słodkiej
  11. 1 łyżeczka papryki ostrej
  12. 1 łyżeczka kuminu
  13. 1 łyżeczka oregano
  14. 1/2 łyżeczki chilli
  15. 1/3 łyżeczki soli
  16. 1/3 łyżeczki pieprzu
  17. 1 puszka czarnej fasoli
  18. 1 puszka kukurydzy
  19. 2 limonki pokrojone w ćwiartki do podania
  20. Garść kolendry do podania 
  21. 150 g śmietany kwaśnej 

Przygotowanie

Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, po chwili dodajemy czosnek i mięso. Kiedy zacznie się ścinać, dodajemy przyprawy. Mieszamy. Wlewamy passatę, bulion, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy 15 minut pod przykryciem. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną z zalewy kukurydzę i fasolę czarną i gotujemy jeszcze 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy serowe grzanki serowe. Plastry goudy wędzonej kroimy na pół w trójkąty, układamy na papierze do pieczenia i pieczemy na górnej szynie piekarnika 8-10 minut w 180*C. Studzimy. Zupę chili con carne podajemy z kleksem śmietany, posypane kolendrą z grzankami serowymi.  

 

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz