ZUPA SEROWA
Z SERKIEM TOPIONYM

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

SKŁADNIKI:
  1. 1 DUŻY KALAFIOR, PODZIELONY NA RÓŻYCZKI
  2. 1 DUŻA CEBULA, POSIEKANA
  3. 2 ZĄBKI CZOSNKU, POSIEKANE
  4. 1 ZIEMNIAK, OBRANY I POKROJONY W KOSTKĘ
  5. 1 LITR BULIONU WARZYWNEGO
  6. 1 SZKLANKA MLEKA
  7. 1 ŁYŻKA OLIWY
  8. 100 G SERA TOPIONEGO HOCHLAND ŚMIETANKOWEGO
  9. 1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON
  10. 2 GRZANKI / KROMKI
  11. SÓL I PIEPRZ DO SMAKU
  12. NATKA PIETRUSZKI DO DEKORACJI

Przygotowanie

Na dużym garnku, rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż ją przez 3-4 minuty, aż stanie się miękka. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę, aż czosnek uwolni aromat.

Wrzuć do garnka różyczki kalafiora i pokrojony ziemniak. Zalej wszystko bulionem warzywnym. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż warzywa staną się miękkie.

Zmniejsz ogień i dodaj mleko, ser topiony Hochland śmietankowy i musztardę dijon. Dokładnie wymieszaj, aż ser się rozpuści. Zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego lub przelej do blendera kuchennego, a następnie zblenduj na gładki krem.

Przypraw do smaku Podgrzej zupę przed podaniem, jeśli to konieczne. Podawaj zupę z grzanką z czerstwego chleba przyprawioną ziołami.

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz