PANKEJKI OWSIANE Z SERKIEM I MALINAMI, POSYPANE ORZECHAMI
Składniki
GŁÓWNE
- 150 G MĄKI OWSIANEJ
- 1/2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
- 1/3 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ
- 2 ŁYŻKI CUKRU TRZCINOWEGO
- 2 JAJKA
- 150 ML NAPOJU ROŚLINNEGO ORZECHOWEGO
- 30 ML OLEJU RZEPAKOWEGO + DO POSMAROWANIA PATELNI
Dodatkowe
- OPAKOWANIE KREMOWEGO SERKA CZEKOLADOWEGO
- 100 G MALIN
- 100 G ORZECHÓW WŁOSKICH
- GARŚĆ MIĘTY
Przygotowanie
Mąkę, cukier, proszek i sodę oczyszczoną mieszamy w misce. Jajka roztrzepujemy, dodajemy napój roślinny i olej. Mieszamy z suchymi składnikami. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy olejem i smażymy placuszki o średnicy około 7 cm, po 2-3 minuty z każdej strony. Na talerzu układamy placuszek, na wierzch rozsmarowujemy serek czekoladowy Hochland, układamy kolejny placuszki znowu rozsmarowujemy serek. Postępujemy tak do czasu, kiedy piramidka będzie się składała z 5 pankejków. Na ostatni placuszek rozsmarowujemy serek i układamy maliny, posypujemy posiekanymi orzechami. Ozdabiamy miętą.