DZIELIMY SIĘ TYM, CO DOBRE

W ramach współpracy z programem Pajacyk Polskiej Akcji Humanitarnej, marka Hochland sfinansuje 150 000 ciepłych posiłków dla potrzebujących dzieci. To nasz wkład w zmniejszenie problemu niedożywienia i jego konsekwencji. Ty także możesz się zaangażować! Kupując sery Hochland wspierasz z nami Program Pajacyk. Dajesz dzieciom energię do nauki, budowania relacji z rówieśnikami i rozwijania pasji.

Możesz pomóc uwolnić potencjał dzieciaków!

DZIELIMY SIĘ SMAKIEM — ODC. 1

Zobaczcie, jak dzielimy się tym, co dobre w Ćmielowie

Marka Hochland już od ponad roku wspiera dzieciaki w ramach akcji Dzielimy się tym, co dobre. Tym razem wraz z Agatą Gwiazdowską — blogerką i założycielką firmy cateringowej, która dostarcza zdrowe posiłki do placówek edukacyjnych, odwiedziliśmy Ćmielów. W szkole objętej Programem Pajacyk uczyliśmy dzieci samodzielności w kuchni, ale również postawiliśmy na zabawę i zajęcia kreatywne.
Dzieci ze Szkoły Podstawowej w Ćmielowie wiedzą, co to znaczy dzielić się tym, co dobre. To wyjątkowo aktywne dzieciaki, które chętnie angażują się w działania charytatywne na rzecz swoich kolegów. Dlatego nikogo nie zaskoczyło, gdy na zakończenie warsztatów z marką Hochland dzieci podzieliły się przygotowanymi przez siebie daniami ze swoimi szkolnymi koleżankami i kolegami. A było czego próbować! Wraz z Agatą Gwiazdowską uczniowie przygotowali kanapki z serkiem Hochland Kanapkowy i jabłkami przywiezionymi z sadu pod Ćmielowem. W menu znalazły się także zielone naleśniki z serem Hochland Gouda i proste tortille z serkiem topionym i warzywami.

ZACHĘCAMY DZIECI DO SA­MO­DZIEL­NO­ŚCI W KUCHNI

Szkoła Podstawowa w Ćmielowie

Hochland wspiera dzieci na różne sposoby, także organizując dla nich warsztaty kulinarne. Tym razem Agata Gwiazdowska uczyła dzieci, jak samodzielnie przygotować dania z wykorzystaniem serów Hochland. Była to nie tylko świetna zabawa, ale i nauka — dzieci, poznając różne składniki potraw, lepiej rozumieją, co jedzą. Różnorodne, bogate w wartości odżywcze posiłki dają najmłodszym energię, by samodzielnie poznawać świat!

ROZWIJAMY TWÓRCZY POTENCJAŁ DZIECI

Żywe Muzeum Porcelany w Ćmielowie

To, na czym podajemy jedzenie, bywa równie ważne jak samo danie. Piękny talerz czy kolorowa miseczka potrafią zachęcić dzieci do jedzenia. Przy okazji wizyty w lokalnej fabryce porcelany uczniowie szkoły objętej Programem Pajacyk mogli zobaczyć, jak powstaje porcelana, z której znany jest Ćmielów. A co najważniejsze — sami mogli zaangażować się w proces kreatywny.
Na warsztatach poprowadzonych przez panią Martę z Żywego Muzeum Porcelany dzieci malowały figurki w kształcie kultowych ćmielowskich kotków. Po wypaleniu figurki trafią na szkolną aukcję na cele charytatywne. Te warsztaty z pewnością uwolniły kreatywny potencjał dzieciaków i w piękny sposób pokazały, jak satysfakcjonujące jest dzielenie się dobrem z innymi!

ZDROWE NAWYKI DLA DZIECI I CAŁEJ RODZINY

Agata Gwiazdowska podpowiada, co u niej się sprawdziło!

AGATA GWIAZDOWSKA - edukatorka kulinarna

AGATA GWIAZDOWSKA

edukatorka kulinarna

Wiemy, jak ważne dla rozwoju dzieci są wartościowe posiłki, pełne odżywczych składników. Ale co zrobić, kiedy nasze dziecko nie przepada za zdrowym jedzeniem?
AG: Dzieci często naśladują dorosłych, więc jeśli widzą, że Ty cieszysz się pełnowartościowymi posiłkami, będą bardziej skłonne również ich spróbować. Dobry przykład jest bardzo ważny! Warto też angażować dzieci w przygotowywanie jedzenia…
… tak, widzieliśmy na warsztatach, że to daje świetne efekty! A co zaproponować dziecku, które bardzo, bardzo chciałoby zjeść coś słodkiego?
AG: Naturalnie słodkie i przy okazji bogate w witaminy i błonnik owoce, np. nasze polskie jabłka. Można doprawić je wanilią lub cynamonem — to zachęci do odkrywania różnych smaków.
Czy na warzywa też masz takie sposoby?
AG: Jasne! Szpinak świetnie można „przemycić” w naleśnikach — dzieci lubią kolorowe jedzenie. Talerz z różnorodnymi warzywami pobudza ciekawość i apetyt znacznie bardziej niż samotne buraczki czy surówka z marchewki. No i więcej warzyw to szansa, że dziecko znajdzie wśród nich swoje ulubione!

PRZEPISY Z WAR­SZTA­TÓW

Idealne do przygotowania z dzieckiem

Zielone omlety — mocno jajeczne naleśniki ze szpinakiem
Wieloziarniste bułeczki — z karmelizowanym jabłkiem
Wrap — z pastą z awokado oraz piersią z kurczaka

A JUŻ WKRÓTCE…

wpadniemy z wizytą do dzieciaków w Piszu!

 
 

Wejdź do Roblox Good Town

i podziel się tym, co dobre!

Od 26 września każdy może wejść do Krainy Hochland w Good Town i poprzez wirtualną zabawę wesprzeć szczytną ideę pomocy najbardziej potrzebującym.
Roblox to nie tylko jedna z najpopularniejszych wśród młodzieży gier, ale także otwarta darmowa wirtualna platforma do tworzenia własnych produkcji. Z czasem stała się ona miejscem spotkań w sieci, w którym młodzi ludzie mogą się umówić i wspólnie wziąć udział w wybranej przez siebie grze.
Kraina Hochland w Good Town
Celem projektu Good Town w Roblox jest zgromadzenie zaangażowanych społecznie marek. Hochland będzie w niej promować empatię wobec drugiego człowieka i pomoc potrzebującym w ramach Programu Pajacyk.
• W Krainie Hochland w Good Town użytkownik może wykonywać różnego rodzaju zadania, takie jak dbanie o gospodarstwo obejmujące uprawę warzyw i owoców, opiekę nad krową oraz przekształcanie mleka w pyszne sery Hochland.
• Następnie gracze z tych produktów mogą przygotować kanapki — do tego celu powstał specjalny Kanapkowóz Hochland.
• Za każde zrealizowane zamówienie, na miejscu lub z dostawą, użytkownicy otrzymują punkty — Hochland Coiny, które mogą zostać wymienione na realne wsparcie dla potrzebujących.
• Każdy gracz pracuje na swój wynik, ale pomoc to cel wspólny. Wszyscy gracze zbierają punkty, żeby ufundować 2000 ciepłych posiłków dla potrzebujących dzieci w ramach współpracy marki Hochland z Programem Pajacyk.

HOCHLAND Z WIZYTĄ W PLACÓWCE

objętej Programem Pajacyk

W maju w ramach akcji „Dzielimy się tym co dobre” marka Hochland ponownie zorganizowała warsztaty kulinarne dla dzieci z placówki objętej Programem Pajacyk. Celem warsztatów było podkreślenie roli drugiego śniadania we właściwym odżywianiu najmłodszych i jego wpływu na ich rozwój. Dlatego podczas warsztatów, dzieci razem z ekspertką ds. żywienia — Małgosią Śmiechowicz i laureatem Master Chef Junior — Stasiem Zawłockim, przygotowały pożywne przekąski na drugie śniadanie do szkoły, a że mamy sezon na jedzenie w plenerze to przygotowały także inspirujące potrawy dla dzieci na grilla!
Dzieci z placówki „Serduszko dla dzieci” z pewnością na długo zapamiętają spotkanie z marką Hochland. Menu warsztatów było bardzo urozmaicone i dało dzieciakom duże pole do popisu. Podopieczni razem Małgosią oraz Stasiem, w pięknych fartuchach i czapkach kucharskich, przygotowali pyszne burgery i szaszłyki z kurczakiem, serem i grillowanymi warzywami, a na deser wyśmienite pralinki, zwane kulkami mocy z serka Kanapkowego śmietankowego i czekoladowego z wiórkami kokosowymi i owocami liofilizowanym. Po popisach kulinarnych dzieci otrzymały lunchboxy wraz z naklejkami, dzięki którym mogły opisać je swoim imieniem i pięknie udekorować, a następnie do spersonalizowanych lunchboxów włożyły przygotowane razem ze Stasiem tortille z ulubionym serem, warzywami lub owocami.
Dowiedz się więcej — posłuchaj relacji z warsztatów:

NIE­DO­ŻY­WIE­NIE A ROZWÓJ

psychiczny dzieci

Dlaczego dzielenie się posiłkiem z potrzebującymi dziećmi jest tak ważne? Bo niedożywienie ma także negatywny wpływ na rozwój psychiczny najmłodszych:
Niedożywione dzieci bywają rozdrażnione, trudno jest im skoncentrować się na jednej czynności — zarówno w zabawie, jak i nauce. Ich zdolności poznawcze są zaburzone, szwankuje pamięć.
EWA SĘKOWSKA-MOLGA - PSYCHOLOG

EWA SĘKOWSKA-MOLGA

PSYCHOLOG

• Z powodu niezaspokojonej kluczowej potrzeby fizjologicznej, trudniej jest im realizować inne potrzeby, np. emocjonalne. Niedożywione dzieci mają zwykle obniżoną samoocenę, niskie poczucie własnej wartości, a także sprawczości.
• Przedłużający się stan niedożywienia może prowadzić do apatii, agresji, a nawet depresji. Wszystko to ma swoje konsekwencje w relacjach społecznych dzieci. Trudniej jest im nawiązywać kontakty i utrzymywać przyjaźnie. Prowadzi to do wykluczenia, a nierzadko — stygmatyzacji w wśród rówieśników. Wyczulenie na niedożywienie wśród dzieci i młodzieży, dostrzeganie i zapobieganie mu jest szczególnie ważne. Każdy z nas może zaangażować się w prosty sposób — w trakcie codziennych zakupów. Wybierając marki, które tak jak Hochland, związane są z programem Pajacyk.
Dowiedz się więcej — posłuchaj podcastu z naszą ekspertką!

NIE­DO­ŻY­WIE­NIE SPO­WAL­NIA

rozwój dzieci

Każde dziecko powinno zjeść chociaż jeden ciepły posiłek w ciągu dnia. Niedożywienie wpływa na organizm i zdrowie najmłodszych.
Niedożywienie zmniejsza skuteczność układu odpornościowego (choroby lub urazy mają większy wpływ na zdrowie dziecka).
Hanna Stolińska - DOKTOR NAUK O ZDROWIU, DIETETYK KLINICZNY

HANNA STOLIŃSKA

DOKTOR NAUK O ZDROWIU, DIETETYK KLINICZNY

• Niedobory żelaza i wit. B12 prowadzą do anemii, a w wielu przypadkach do opóźnionego rozwoju oraz zmniejszenia masy mięśniowej. Jeśli niedożywienie trwa przez dłuższy czas, może doprowadzić do niekorzystnych zmian w składzie ciała.
• Niedobór tkanki tłuszczowej koreluje z niedoborem wit. D oraz zaburzeniami miesiączkowania u dziewczynek, które niesie duże ryzyko ubytków w mineralnej gęstości kości. Dlatego tak bardzo ważny w diecie dziecka jest nabiał będący źródłem wapnia i wit. D.
Zwalczanie niedożywienia dzieci jest więc jednym z najważniejszych wyzwań w obszarze zdrowia. Teraz Polska Akcja Humanitarna, Pajacyk i Hochland działają razem w tej sprawie. Ty także możesz wspierać ich wysiłki w trakcie codziennych zakupów.
Dowiedz się więcej — posłuchaj podcastu z naszą ekspertką!

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz