DZIELIMY SIĘ TYM, CO DOBRE

W ramach współpracy z programem Pajacyk Polskiej Akcji Humanitarnej, marka Hochland sfinansuje 150 000 ciepłych posiłków dla potrzebujących dzieci. To nasz wkład w zmniejszenie problemu niedożywienia i jego konsekwencji. Ty także możesz się zaangażować! Kupując sery Hochland wspierasz z nami Program Pajacyk. Dajesz dzieciom energię do nauki, budowania relacji z rówieśnikami i rozwijania pasji.
Możesz pomóc uwolnić potencjał dzieciaków!

ODKRYWAMY POTENCJAŁ NAJ­MŁOD­SZYCH W ŻAGANIU

Przyjechaliśmy podzielić się tym, co dobre

Agata Gwiazdowska znowu ruszyła w trasę! Jaki cel postawiła przed nią tym razem firma Hochland? Spotkać się z dziećmi w Żaganiu i podzielić się z nimi tym, co dobre: wiedzą o właściwym odżywianiu, prostymi przepisami i pysznym jedzonkiem.
Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2 w Żaganiu powitali Agatę uśmiechami i pozytywną energią. Uczestnicy warsztatów czekali przebrani w kuchenne fartuszki, skoncentrowani i z apetytem… nie tylko na wiedzę. Na szczęście na warsztatach w ramach akcji Pajacyk pysznych przekąsek nigdy nie brakuje.

PODSTAWY SĄ WAŻNE, CZYLI O WAR­TO­ŚCIO­WYM PIECZYWIE

Szkoła Podstawowa nr 2 w Żaganiu

Tradycją warsztatów staje się już, że Agata przywozi dzieciom lokalne przysmaki. Tym razem postawiła na wypieki z pobliskiej pracowni chleba. Degustacja pełnoziarnistego pieczywa stała się pretekstem do opowiedzenia dzieciom o różnych rodzajach mąk i roli chleba w codziennych posiłkach. Dzieci dowiedziały się, że warto wybierać chleb pełnoziarnisty — bogaty w błonnik i składniki mineralne.
Z pomocą Agaty przygotowały kanapki z kremowym serkiem Hochland i warzywami na domowych pitach, zupę-krem z grzanką oraz ciasteczkowe-lizaki. Na pałaszowanie samodzielnie wykonanych dań uczniowie zaprosili kolegów i koleżanki ze szkoły. Było wesoło i pysznie!

UWALNIAMY TWÓRCZY POTENCJAŁ

Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze - Ochla

Dzieci z Żagania chętnie angażują się nie tylko w naukę, ale także w rozwijanie swoich talentów kreatywnych. Wiele z nich pierwszy raz miało okazję malować na szkle, a wszystkim poszło świetnie! Kolorowe i pełne fantazji prace uczniowie przekazali na aukcję charytatywną. Zebrane w ten sposób środki pomogą innym dzieciom. Tak z pomocą firmy Hochland rozwija się łańcuszek dzielenia się tym, co dobre. Od dzieci — dla dzieci!

IDEALNA KANAPKA WG AGATY GWIAZ­DOW­SKIEJ

Agata Gwiazdowska opowiada, jak bilansować posiłki w codziennym żywieniu dzieci

AGATA GWIAZDOWSKA - edukatorka kulinarna

AGATA GWIAZDOWSKA

edukatorka kulinarna

Chleb tradycyjnie jest bazą wielu posiłków, szczególnie tych śniadaniowych. Czy to wartościowy składnik diety dzieci?
Jakość chleba wpływa bezpośrednio na wartość odżywczą posiłku, więc warto wybierać chleb pełnoziarnisty bogaty w błonnik i składniki mineralne. Taki chleb najlepiej służy dzieciom. Fantastycznie, gdyby to pieczywo zawierało pestki lub dodatki orzechów. Unikajmy chlebów gotowych jak tostowy czy z głębokiego mrożenia.
Gdzie i jak powinniśmy kupować chleb, aby być pewnymi jego jakości?
Wybierajmy piekarnie, które stosują tradycyjne metody wypieku i korzystają z naturalnych składników. Certyfikaty ekologiczne mogą być dodatkowym potwierdzeniem wysokiej jakości produktu. Kupowanie od lokalnych dostawców wspiera też lokalne gospodarstwa.
Mamy już zatem wartościową bazę — pełnoziarnisty chleb z tradycyjnego wypieku. Ale co na nim położyć?
Można podejrzeć nasze przekąski z warsztatów! :) Kremowy ser Hochland i świeże, sezonowe warzywa to świetny pomysł na wartościową kanapkę. Kilka listków ziół lub kiełki zróżnicują smaki. A to zachęci dzieci do próbowania i komponowania własnych posiłków z pieczywem.

PYSZNE DANIA Z WAR­SZTA­TÓW

Sprawdź ten przepis z dzieckiem

Zupa serowa z serkiem topionym
Pita z serkiem topionym
Cake Pops z kremem czekoladowym

WSPIERAMY DZIECI W PISZU

Zobaczcie, jak na Mazurach dzieliliśmy się tym, co dobre

Tym razem na zaproszenie firmy Hochland wraz z Akcją Dzielimy się tym, co dobre! Agata Gwiazdowska wybrała się na Mazury, gdzie przeprowadziła warsztaty w szkole objętej Programem Pajacyk. Uczniowie Szkoły Podstawowej nr 2 im. Henryka Sienkiewicza w Piszu chętnie angażują się w różne inicjatywy i z niecierpliwością czekali na zajęcia.
Ubrani w firmowe fartuszki przekazane przez Hochland powitali Agatę radosnymi uśmiechami. W miarę trwania warsztatów radości było coraz więcej, bo okazało się, że dania zaproponowane przez prowadzącą są proste do wykonania i dzieci świetnie sobie poradziły z ich przygotowaniem.

UCZYMY DZIECI, CO JEŚĆ, ŻEBY CZUĆ SIĘ DOBRZE

Szkoła Podstawowa nr 2 w Piszu

Agata podkreśla znaczenie lokalnych składników we właściwym odżywianiu, dlatego przywiozła dzieciom produkty z Mazurskiej Pasieki Pana Adama Witkiewicza. Dzieci próbowały i odkrywały różne smaki miodów, a nawet wykorzystały je, przygotowując przekąski.
Dowiedziały się też, jak skomponować posiłek, by miał odpowiednie proporcje składników odżywczych, zgodnie z piramidą odżywiania. Dzieci chętnie angażowały się w zajęcia, a najbardziej — w pałaszowanie gotowych dań. Co warte odnotowania, na posiłek uczniowie zaprosili swoje koleżanki i kolegów.

WSPIERAMY DZIECI W ROZ­WI­JA­NIU PASJI DO PO­MA­GA­NIA

Muzeum Kultury Ludowej w Węgorzewie

Hochland wie, jak ważne jest właściwe odżywianie w uwalnianiu potencjału dzieciaków. Dlatego chętnie zaprasza dzieci także na warsztaty kreatywne, gdzie mogą pochwalić się swoją fantazją i twórczością. Tym razem mali artyści ozdabiali tradycyjne drewniane deseczki.
Powoli staje się już zwyczajem, że prace dzieci trafiają na aukcję charytatywną. Dobro zostaje więc przekazane dalej!… I tym razem uczniowie z Piszu chętnie pomalowali deseczki właśnie na ten cel.

PIRAMIDA ŻYWIENIA — CZY WARTO SIĘ JEJ TRZYMAĆ?

Agata Gwiazdowska opowiada, jak bilansować posiłki w codziennym żywieniu dzieci

AGATA GWIAZDOWSKA - edukatorka kulinarna

AGATA GWIAZDOWSKA

edukatorka kulinarna

Piramida żywienia — chyba ostatnio trochę się zmieniła?
Tak, eksperci zachęcają do postawienia na owoce i warzywa, uzupełniane produktami zbożowymi, białkowymi i mlecznymi. Znacząco zmniejszono ilość tłuszczu w diecie.
A cukier?
Dzieci lubią podjadać słodycze. Warto postawić na lepsze nawyki, bo cukier jest na samym dole piramidy żywienia. Zamiast batoników — lepiej zjeść np. biały serek podkręcając jego smak łyżeczką miodu.
A do picia?
Woda to podstawa! To kluczowy napój dla dzieci, działa jako nośnik dla składników odżywczych, minerałów i tlenu, które są transportowane do komórek organizmu.
Czy piramida żywienia to tylko proporcje składników?
Dobrze, że o to pytasz! Bo we właściwym żywieniu ważne są także zdrowe nawyki. Bez nich nawet najlepiej skomponowane posiłki nie przyniosą pozytywnego efektu.
O jakie nawyki warto zadbać?
Ważne są regularne pory posiłków i dostosowanie wielkość porcji do wieku i aktywności dziecka. Nie zmuszajmy do dokładek, jeśli dziecko nie ma na nie ochoty!

PRZEPISY Z WAR­SZTA­TÓW

Przygotuj wraz z dzieckiem

Zawijasy z ciasta francuskiego z sosem pomidorowym
Wytrawne bliny z pastą rybną
Domowe gofry buraczane z owocami leśnymi

A JUŻ WKRÓTCE…

wpadniemy z wizytą do uczniów w Żaganiu!

DZIELIMY SIĘ SMAKIEM — ODC. 1

Zobaczcie, jak dzielimy się tym, co dobre w Ćmielowie

Marka Hochland już od ponad roku wspiera dzieciaki w ramach akcji Dzielimy się tym, co dobre. Tym razem wraz z Agatą Gwiazdowską — blogerką i założycielką firmy cateringowej, która dostarcza zdrowe posiłki do placówek edukacyjnych, odwiedziliśmy Ćmielów. W szkole objętej Programem Pajacyk uczyliśmy dzieci samodzielności w kuchni, ale również postawiliśmy na zabawę i zajęcia kreatywne.
Dzieci ze Szkoły Podstawowej w Ćmielowie wiedzą, co to znaczy dzielić się tym, co dobre. To wyjątkowo aktywne dzieciaki, które chętnie angażują się w działania charytatywne na rzecz swoich kolegów. Dlatego nikogo nie zaskoczyło, gdy na zakończenie warsztatów z marką Hochland dzieci podzieliły się przygotowanymi przez siebie daniami ze swoimi szkolnymi koleżankami i kolegami. A było czego próbować! Wraz z Agatą Gwiazdowską uczniowie przygotowali kanapki z serkiem Hochland Kanapkowy i jabłkami przywiezionymi z sadu pod Ćmielowem. W menu znalazły się także zielone naleśniki z serem Hochland Gouda i proste tortille z serkiem topionym i warzywami.

ZACHĘCAMY DZIECI DO SA­MO­DZIEL­NO­ŚCI W KUCHNI

Szkoła Podstawowa w Ćmielowie

Hochland wspiera dzieci na różne sposoby, także organizując dla nich warsztaty kulinarne. Tym razem Agata Gwiazdowska uczyła dzieci, jak samodzielnie przygotować dania z wykorzystaniem serów Hochland. Była to nie tylko świetna zabawa, ale i nauka — dzieci, poznając różne składniki potraw, lepiej rozumieją, co jedzą. Różnorodne, bogate w wartości odżywcze posiłki dają najmłodszym energię, by samodzielnie poznawać świat!

ROZWIJAMY TWÓRCZY POTENCJAŁ DZIECI

Żywe Muzeum Porcelany w Ćmielowie

To, na czym podajemy jedzenie, bywa równie ważne jak samo danie. Piękny talerz czy kolorowa miseczka potrafią zachęcić dzieci do jedzenia. Przy okazji wizyty w lokalnej fabryce porcelany uczniowie szkoły objętej Programem Pajacyk mogli zobaczyć, jak powstaje porcelana, z której znany jest Ćmielów. A co najważniejsze — sami mogli zaangażować się w proces kreatywny.
Na warsztatach poprowadzonych przez panią Martę z Żywego Muzeum Porcelany dzieci malowały figurki w kształcie kultowych ćmielowskich kotków. Po wypaleniu figurki trafią na szkolną aukcję na cele charytatywne. Te warsztaty z pewnością uwolniły kreatywny potencjał dzieciaków i w piękny sposób pokazały, jak satysfakcjonujące jest dzielenie się dobrem z innymi!

ZDROWE NAWYKI DLA DZIECI I CAŁEJ RODZINY

Agata Gwiazdowska podpowiada, co u niej się sprawdziło!

AGATA GWIAZDOWSKA - edukatorka kulinarna

AGATA GWIAZDOWSKA

edukatorka kulinarna

Wiemy, jak ważne dla rozwoju dzieci są wartościowe posiłki, pełne odżywczych składników. Ale co zrobić, kiedy nasze dziecko nie przepada za zdrowym jedzeniem?
AG: Dzieci często naśladują dorosłych, więc jeśli widzą, że Ty cieszysz się pełnowartościowymi posiłkami, będą bardziej skłonne również ich spróbować. Dobry przykład jest bardzo ważny! Warto też angażować dzieci w przygotowywanie jedzenia…
… tak, widzieliśmy na warsztatach, że to daje świetne efekty! A co zaproponować dziecku, które bardzo, bardzo chciałoby zjeść coś słodkiego?
AG: Naturalnie słodkie i przy okazji bogate w witaminy i błonnik owoce, np. nasze polskie jabłka. Można doprawić je wanilią lub cynamonem — to zachęci do odkrywania różnych smaków.
Czy na warzywa też masz takie sposoby?
AG: Jasne! Szpinak świetnie można „przemycić” w naleśnikach — dzieci lubią kolorowe jedzenie. Talerz z różnorodnymi warzywami pobudza ciekawość i apetyt znacznie bardziej niż samotne buraczki czy surówka z marchewki. No i więcej warzyw to szansa, że dziecko znajdzie wśród nich swoje ulubione!

PRZEPISY Z WAR­SZTA­TÓW

Idealne do przygotowania z dzieckiem

Zielone omlety — mocno jajeczne naleśniki ze szpinakiem
Wieloziarniste bułeczki — z karmelizowanym jabłkiem
Wrap — z pastą z awokado oraz piersią z kurczaka

A JUŻ WKRÓTCE…

wpadniemy z wizytą do dzieciaków w Piszu!

 
 

Wejdź do Roblox Good Town

i podziel się tym, co dobre!

Od 26 września każdy może wejść do Krainy Hochland w Good Town i poprzez wirtualną zabawę wesprzeć szczytną ideę pomocy najbardziej potrzebującym.
Roblox to nie tylko jedna z najpopularniejszych wśród młodzieży gier, ale także otwarta darmowa wirtualna platforma do tworzenia własnych produkcji. Z czasem stała się ona miejscem spotkań w sieci, w którym młodzi ludzie mogą się umówić i wspólnie wziąć udział w wybranej przez siebie grze.
Kraina Hochland w Good Town
Celem projektu Good Town w Roblox jest zgromadzenie zaangażowanych społecznie marek. Hochland będzie w niej promować empatię wobec drugiego człowieka i pomoc potrzebującym w ramach Programu Pajacyk.
• W Krainie Hochland w Good Town użytkownik może wykonywać różnego rodzaju zadania, takie jak dbanie o gospodarstwo obejmujące uprawę warzyw i owoców, opiekę nad krową oraz przekształcanie mleka w pyszne sery Hochland.
• Następnie gracze z tych produktów mogą przygotować kanapki — do tego celu powstał specjalny Kanapkowóz Hochland.
• Za każde zrealizowane zamówienie, na miejscu lub z dostawą, użytkownicy otrzymują punkty — Hochland Coiny, które mogą zostać wymienione na realne wsparcie dla potrzebujących.
• Każdy gracz pracuje na swój wynik, ale pomoc to cel wspólny. Wszyscy gracze zbierają punkty, żeby ufundować 2000 ciepłych posiłków dla potrzebujących dzieci w ramach współpracy marki Hochland z Programem Pajacyk.

HOCHLAND Z WIZYTĄ W PLACÓWCE

objętej Programem Pajacyk

W maju w ramach akcji „Dzielimy się tym co dobre” marka Hochland ponownie zorganizowała warsztaty kulinarne dla dzieci z placówki objętej Programem Pajacyk. Celem warsztatów było podkreślenie roli drugiego śniadania we właściwym odżywianiu najmłodszych i jego wpływu na ich rozwój. Dlatego podczas warsztatów, dzieci razem z ekspertką ds. żywienia — Małgosią Śmiechowicz i laureatem Master Chef Junior — Stasiem Zawłockim, przygotowały pożywne przekąski na drugie śniadanie do szkoły, a że mamy sezon na jedzenie w plenerze to przygotowały także inspirujące potrawy dla dzieci na grilla!
Dzieci z placówki „Serduszko dla dzieci” z pewnością na długo zapamiętają spotkanie z marką Hochland. Menu warsztatów było bardzo urozmaicone i dało dzieciakom duże pole do popisu. Podopieczni razem Małgosią oraz Stasiem, w pięknych fartuchach i czapkach kucharskich, przygotowali pyszne burgery i szaszłyki z kurczakiem, serem i grillowanymi warzywami, a na deser wyśmienite pralinki, zwane kulkami mocy z serka Kanapkowego śmietankowego i czekoladowego z wiórkami kokosowymi i owocami liofilizowanym. Po popisach kulinarnych dzieci otrzymały lunchboxy wraz z naklejkami, dzięki którym mogły opisać je swoim imieniem i pięknie udekorować, a następnie do spersonalizowanych lunchboxów włożyły przygotowane razem ze Stasiem tortille z ulubionym serem, warzywami lub owocami.
Dowiedz się więcej — posłuchaj relacji z warsztatów:

NIE­DO­ŻY­WIE­NIE A ROZWÓJ

psychiczny dzieci

Dlaczego dzielenie się posiłkiem z potrzebującymi dziećmi jest tak ważne? Bo niedożywienie ma także negatywny wpływ na rozwój psychiczny najmłodszych:
Niedożywione dzieci bywają rozdrażnione, trudno jest im skoncentrować się na jednej czynności — zarówno w zabawie, jak i nauce. Ich zdolności poznawcze są zaburzone, szwankuje pamięć.
EWA SĘKOWSKA-MOLGA - PSYCHOLOG

EWA SĘKOWSKA-MOLGA

PSYCHOLOG

• Z powodu niezaspokojonej kluczowej potrzeby fizjologicznej, trudniej jest im realizować inne potrzeby, np. emocjonalne. Niedożywione dzieci mają zwykle obniżoną samoocenę, niskie poczucie własnej wartości, a także sprawczości.
• Przedłużający się stan niedożywienia może prowadzić do apatii, agresji, a nawet depresji. Wszystko to ma swoje konsekwencje w relacjach społecznych dzieci. Trudniej jest im nawiązywać kontakty i utrzymywać przyjaźnie. Prowadzi to do wykluczenia, a nierzadko — stygmatyzacji w wśród rówieśników. Wyczulenie na niedożywienie wśród dzieci i młodzieży, dostrzeganie i zapobieganie mu jest szczególnie ważne. Każdy z nas może zaangażować się w prosty sposób — w trakcie codziennych zakupów. Wybierając marki, które tak jak Hochland, związane są z programem Pajacyk.
Dowiedz się więcej — posłuchaj podcastu z naszą ekspertką!

NIE­DO­ŻY­WIE­NIE SPO­WAL­NIA

rozwój dzieci

Każde dziecko powinno zjeść chociaż jeden ciepły posiłek w ciągu dnia. Niedożywienie wpływa na organizm i zdrowie najmłodszych.
Niedożywienie zmniejsza skuteczność układu odpornościowego (choroby lub urazy mają większy wpływ na zdrowie dziecka).
Hanna Stolińska - DOKTOR NAUK O ZDROWIU, DIETETYK KLINICZNY

HANNA STOLIŃSKA

DOKTOR NAUK O ZDROWIU, DIETETYK KLINICZNY

• Niedobory żelaza i wit. B12 prowadzą do anemii, a w wielu przypadkach do opóźnionego rozwoju oraz zmniejszenia masy mięśniowej. Jeśli niedożywienie trwa przez dłuższy czas, może doprowadzić do niekorzystnych zmian w składzie ciała.
• Niedobór tkanki tłuszczowej koreluje z niedoborem wit. D oraz zaburzeniami miesiączkowania u dziewczynek, które niesie duże ryzyko ubytków w mineralnej gęstości kości. Dlatego tak bardzo ważny w diecie dziecka jest nabiał będący źródłem wapnia i wit. D.
Zwalczanie niedożywienia dzieci jest więc jednym z najważniejszych wyzwań w obszarze zdrowia. Teraz Polska Akcja Humanitarna, Pajacyk i Hochland działają razem w tej sprawie. Ty także możesz wspierać ich wysiłki w trakcie codziennych zakupów.
Dowiedz się więcej — posłuchaj podcastu z naszą ekspertką!

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz