1 / 1

ZAWIJANE BUŁECZKI Z ZIOŁAMI I SEREM

Składniki

GŁÓWNE
  1. 500 g mąki pszennej
  2. 30 g drożdży
  3. 1 łyżeczka cukru
  4. 2 łyżeczki soli
  5. 60 ml oleju
  6. 300 ml ciepłej wody

DODATKOWE
  1. 6 plastrów sera żółtego Edamskiego Hochland
  2. 100 g masła
  3. 4 ząbki czosnku
  4. sól, pieprz, zioła prowansalskie
  5. natka pietruszki i koperek

 

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić razem z cukrem w wodzie. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej i wodę z drożdżami. Wyrobić ciasto (musi być elastyczne i bez problemu odklejać się od dłoni lub mieszadła robota planetarnego), miskę przykryć ręcznikiem lub folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 40-50 minut. Przygotować masło czosnkowe. Do miękkiego masła dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, przyprawy oraz siekaną pietruszkę i koperek.

Ciasto po wyrośnięciu przekroić na pół i każdą część rozwałkować na prostokąt, na którym ma zmieścić się 6 plastrów sera. Każdą część posmarować masłem za pomocą pędzelka. Na jednej części ułożyć ser i przykryć drugim ciastem. Dokładnie docisnąć i skleić brzegi. Przeciąć wzdłuż długiego boku na pół, następnie wzdłuż krótkiego boku na paski szerokości 1,5-2 cm. Każdy pasek zwinąć w spiralkę, a następnie do środka w ślimak. Końcówki podłożyć do dołu. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chwilę zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Piec ok. 20-25 minut do zrumienienia.

Bądź z nami blisko, tam gdzie tego chcesz